WGA eigen risico dragen
Als werkgever ben je in elk geval tijdens de eerste 2 jaar ziekte verantwoordelijk voor het re-integreren van jouw werknemer(s) en draag je de financiële lasten daarvan. Na 2 jaar kan een werknemer terecht komen in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Iedere werkgever betaalt een WGA-premie aan de Belastingdienst, voor de uitvoering van de WGA door het UWV. De hoogte van de premie wordt onder andere bepaald door de sector waarin jouw bedrijf actief is en de omvang van jouw bedrijf. Daarnaast wordt de instroom van werknemers in de WGA meegewogen. Met andere woorden, hoe vaker een van jouw werknemers instromen in de WGA, hoe hoger de premie die je zult moeten afdragen.
Je kunt er ook voor kiezen om hiervoor als werkgever eigenrisicodrager te worden. Er gaat een heel traject aan vooraf, om te kunnen bepalen of het voor jouw bedrijf interessant is om hiervoor te kiezen. Kortom, je beslist dit niet van de één op andere dag. Als eigenrisicodrager kan het namelijk zijn dat je 10 jaar lang verantwoordelijk voor (ex-)werknemers die een WGA-uitkering ontvangen bovenop de eerste 2 jaar ziekte. Feitelijk draag je dan de financiële verantwoordelijkheid en re-integratieverplichting voor de duur van 12 jaar.
Kies je ervoor om eigenrisicodrager te worden? Dan sluit je ook een WGA-eigenrisicodragerverzekering af. De keuze voor een verzekeraar is onderdeel van het traject. Door dit risico onder te brengen bij een private verzekeraar in plaats van bij het UWV, kun je als werkgever gebruik maken van de diensten van de verzekeraar bij de begeleiding en ondersteuning van de zieke werknemers. Het resultaat? Je hebt veel meer regie gedurende het verzuim én je hebt zelf invloed op de kosten.
Mogen wij jou persoonlijk adviseren over het eigenrisicodragerschap voor de WGA? Wij gaan er graag over met je in gesprek.