Start Particulier   Zakelijk   Nieuws
empty   empty   empty   empty
Henk Mulderij - Financieel advieskantoor Tel: 0528 - 26 04 15
           
             
Online verzekeren


       
empty empty empty empty
       
  Nieuws


   
 

Vrijdag 19 mei 2017

Aflossingsvrije hypotheken

Aflossingsvrije hypotheek verkeerd begrepen? 
Er zijn mensen die denken dat een aflossingsvrije hypotheek nooit afgelost hoeft te worden. Aflossingsvrij klinkt ook zo vrijblijvend. Maar wat speelt er wanneer de juridische looptijd bijna voorbij is en ook de maximale periode waarover je de hypotheekrente mag aftrekken?

De laatste decennia zijn er veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten (toen dat nog heel gewoon was en nog kon). En het was ook verleidelijk. Helemaal wanneer je maandlasten minimaal waren door een extra lage rente.

Regeren is vooruitzien maar ook best lastig
Wanneer de maximale periode van 30 jaar voorbij is, dan staat wel de (vaak nog gehele) schuld nog steeds open. En een schuld moet uiteindelijk worden ingelost. Maar de praktijk heeft geleerd dat daar weinig of niet over is nagedacht. Wie kijkt er immers 30 jaar vooruit? Toen de aflossingsvrije hypotheek werd geïntroduceerd waren de huizenprijzen ook ‘booming’ en was er van een financiële crisis geen sprake. De heersende gedachte destijds was, dat de huizenprijzen tegen de tijd dat je hypotheek zou aflopen, zouden zijn verdubbeld of verdriedubbeld. Maar de crisis heeft veel lucht uit de markt geknepen en over de hele linie zijn geldverstrekkers veel voorzichtiger (strenger) geworden onder dwang van de AFM.

Bijsturen nu het nog kan
Wat doe je, wanneer over ruim 10 jaar je hypotheek daadwerkelijk afloopt, de waarde van je woning € 230.000 is en je hypotheekschuld nog steeds € 225.000? Hopen op een lage rente biedt geen vaste grond onder de voeten en wanneer de rente die je nu betaalt 4% is, dan is je bruto maandlast € 750,00. Je mag de hypotheekrente nog aftrekken van je belastbaar inkomen, maar over tien jaar is dat over en uit en áls de rente ook dan nog 4% zou zijn dan is je netto maandlast alleen al qua rente verdubbeld. Toen je de hypotheek afsloot dacht je misschien dat je nooit zo lang in een en dezelfde woning zou blijven wonen, maar intussen bevalt het je nog maar al te goed.

En ja, straks heb je nog steeds die schuld en zal je woning opnieuw gefinancierd moeten worden. Aflossingsvrije hypotheken mogen niet meer, dus je zult dan ook maandelijks moeten aflossen. Wil je bank daar in meegaan? Is je inkomen dan wel nog toereikend om én de rente van 
€ 750,- en daar bovenop ook nog eens zo’n € 750,- aflossing te betalen? Netto € 1.500,- per maand. Verhuizen is dan misschien de enige optie, maar raak je je huis tegen die tijd ook makkelijk kwijt? Hoe courant is je woning nog over tien jaar?

Om tafel?
Daarom is het van belang om nu al na te denken hoe je het over pak ‘m beet 10 jaar gaat doen. Wanneer het jou verstandig lijkt om maandelijks of jaarlijks toch nog een bepaald bedrag af te lossen en daarmee je nettolasten in de toekomst te drukken, maak dan een afspraak met Henk Mulderij Financieel Advieskantoor. Dan komt de brief van je geldverstrekker, waarin men je attendeert op het verstrijken van de looptijd van je hypotheek en het verzoek om deze af te lossen, niet als donderslag bij heldere hemel, maar maak je meer kans dat je kunt blijven wonen op de plek waar je al zo lang met plezier woont. Misschien heb je zelf al voorzorgsmaatregelen getroffen en heb je een kapitaal bij elkaar gespaard waarmee je schuld alsnog kan worden afgelost. Kortom, we willen je er met dit artikel alleen maar op attenderen dat je de bakens nog tijdig kunt verzetten. Wij helpen je graag verder.

Henk Mulderij Financieel Advieskantoor www.henkmulderij.nl  0528 - 260 415


© www.promotus.nl


Toegevoegd op: Vrijdag 19 mei 2017

Tags:   
 
Meest afgesloten:
advies Autoverzekering
advies Uitvaartverzekering
advies Rechtsbijstand
advies Reisverzekering 
Ons kantoor

Schutstraat 143
7907 CD Hoogeveen

Tel: 0528 - 26 04 15 
Bel mij
 
Particulier
- Verzekeringen
- Hypotheken
- Financieringen
- Pensioenen
Zakelijk
- Verzekeringen
- Hypotheken
- Financieringen
- Pensioenen
Meest afgesloten
- Autoverzekering
- Uitvaartverzekering
- RechtsbijstandDownloads
- Dienstverleningsdocumenten
- Voorwaarden HMFA
- Dienstenwijzer HMFA
- Klachtenprocedure HMFA


Contact
- Advieskantoor Hoogeveen
- Even voorstellen
- Contactgegevens

Privacykaart
Privacystatement


Webdesign - Eyemedia
 Erkend Hypotheek adviseur Adviseurs in Financiële Zekerheid Henk Mulderij is aangesloten bij Kifid, Onpartijdige hulp bij financiële geschillen